Konszowanie czekolady jest jednym z kluczowych elementów procesu produkcyjnego, który to pozwala nadać produktowi finalnemu tak pożądanej przez konsumentów konsystencji, smaku oraz właściwości organoleptycznych. W telegraficznym skrócie powiedzieć można, iż jest to procedura bazująca przede wszystkim na ogrzewaniu, wentylacji, a także nieprzerwanym mieszaniu masy czekoladowej przy wykorzystaniu w tym celu specjalistycznych urządzeń.

Warto wiedzieć, że w obecnych czasach konszowanie przebiega w sposób niemalże całkowicie automatyczny i bazuje na ustawieniach wprowadzonych do pamięci urządzenia przez operatora, co z kolei umożliwia uniknięcie jakichkolwiek błędów ludzkich oraz zapewnia powtarzalność produktów. Nawet pomimo wykorzystania najnowocześniejszych zdobyczy technologicznych, przygotowanie masy czekoladowej, która w stu procentach spełniała będzie oczekiwania producenta zająć może kilkanaście bądź kilkadziesiąt godzin, a w skrajnych przypadkach – nawet kilka dni.

Warto zadać sobie w tym miejscu pytanie – dlaczego dla producentów różnorakich słodkości bazujących na czekoladzie konszowanie jest tak istotne, że stało się nieodłącznym elementem procesu wytwórczego? Przede wszystkim nadmienić należy, iż prawidłowe przeprowadzenie procedury będącej bohaterką naszego dzisiejszego wpisu gwarantuje uzyskanie gładkiej konsystencji finalnego wyrobu.

Jest to możliwe z uwagi na fakt, iż podczas obróbki w maksymalnym stopniu rozbijane są drobinki kakao oraz cukru, usuwane są bąbelki powietrza, jak również eliminowane są wszelkie niedoskonałości, które mogłyby negatywnie odbijać się na strukturze czekolady. To jednakże nie wszystko – konszowanie czekolady ma za zadanie usunięcie z produktu, który ma trafić na półki sklepowe bądź też bezpośrednio do konsumentów nieprzyjemnych aromatów.

Choć dla wielu z naszych czytelników może się to wydawać niezwykłe, to surowe ziarna kakaowca, które to wykorzystywane są we wstępnej fazie produkcyjnej, wydzielać mogą wiele woni, z których część nie jest przyjemna dla ludzkich nozdrzy i mogłaby negatywnie przekładać się na zapach czekolady, jednocześnie zmniejszając zainteresowanie nią wśród nabywców.

Zdaniem ekspertów, wielogodzinne konszowanie pozwala również masie czekoladowej dojrzeć, wydobywając z niej wyjątkowy aromat oraz sprawiając, że jej właściwości organoleptyczne stają się o wiele bardziej optymalne.

Choć konszowanie nie jest jedynym procesem podczas wytwarzania czekolady oraz innych wyrobów cukierniczych, to pełni ono niebagatelną rolę i nie może być traktowane po macoszemu, bowiem to właśnie dzięki jego przeprowadzeniu możemy na co dzień cieszyć się tabliczkami czekolady, pralinkami, czy też innymi łakociami, które zachwycają gładkością, dosłownie rozpływają się w ustach, a jednocześnie gwarantują niezapomniany smak i aromat.

Ogromnie cieszy więc, że producenci nieprzerwanie modernizują swoje linie produkcyjne i wprowadzają do nich coraz to bardziej zaawansowane urządzenia, jako że jest to gwarancją, że my jako konsumenci uzyskamy dostęp do najlepszych możliwych produktów na rynku jednocześnie nadmiernie nie przepłacając za nie!

Dodaj komentarz

Previous post Zamienniki leków – kiedy suplementy mogą być pomocne?
Next post Butik Milano: Ekskluzywna Moda Damska dla Niezapomnianego Sylwestra